top of page
piano.jpg

MUSIIKKITERAPIA

"Musiikki on kasvattajista paras. Rytmi ja harmonia löytävät tiensä sielun salaisimpiin sopukoihin."

MITÄ ON MUSIIKKITERAPIA?

Musiikkiterapiaan hakeudutaan useimmiten tunne-elämän, vuorovaikutuksen, itsetunnon, itseilmaisun, kommunikaation tai kielellisten haasteiden vuoksi. Myös haasteet tarkkaavuuden säätelyssä ja tunteiden käsittelyssä, toiminnanohjauksessa ja motoriikassa ovat tavallisia syitä musiikkiterapiaan hakeutumiselle. 

Musiikkiterapian päämenetelmiä ovat yhdessä soittaminen, laulaminen, musiikin kuunteleminen, sekä oman musiikin säveltäminen ja sanoittaminen. Laaja-alaisessa musiikkiterapiassa voidaan käyttää myös leikkiä, musiikkimaalausta, piirtämistä, tanssia, tarinoita ja keskustelua. 

IMG_6584.JPG

"Tässähän voisi
maata koko päivän"

Yksi musiikkiterapian menetelmä on myös vibroakustinen hoito, jossa hyödynnetään matalataajuisen äänen värähtelyä esim. kivunlievityksessä tai rentoutumisessa. Lue lisää täältä:

Terapiassa tapahtuvan musiikillisen toiminnan lähtökohtana ovat aina ensisijaisesti asiakkaan omat toiveet ja kiinnostuksen kohteet. Jokainen terapia rakennetaan asiakkaan itsensä näköiseksi, häntä innostavilla keinoilla. Musiikkiterapiaan hakeutuminen ei vaadi aikaisempaa musiikillista osaamista. Kiinnostus musiikkiin riittää.

rumpuja_edited.jpg
IMG_6684_edited_edited.jpg
kitarat.jpg
rummut.jpg

Musiikillisen toiminnan lisäksi keskeistä musiikkiterapiassa on asiakkaan ja terapeutin hyvä vuorovaikutussuhde. Tästä johtuen terapiaprosessit ovat yleensä suhteellisen pitkäkestoisia (keskimäärin 3-4 vuotta). Asiakkaalle ja terapeutille on annettava aikaa rakentaa keskinäinen luottamuksellinen terapiasuhde ja sellainen ilmapiiri, jossa asiakas uskaltaa olla oma itsensä ja tuoda mieltään painavat asiat ja omat haasteensa terapiaan.

Kela korvaa musiikkiterapiaa vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena lapsille, nuorille ja aikuisille, sekä kuntoutuspsykoterapiana 16-25 -vuotiaille edellyttäen, että terapeutti on saanut hyväksytyn koulutuksen ja on tehnyt palveluntuottajasopimuksen Kelan kanssa.

IMG_6367.HEIC
IMG_6368.HEIC
bottom of page